top of page
Zoeken
  • Siel Leemans

Ons onderzoek in Suriname

Bijgewerkt op: 4 sep. 2019


Eerst en vooral, welkom op onze blog. Geïnteresseerd in wat wij de komende weken in Suriname zullen onderzoeken? Lees vooral verder!


Hoewel we alle drie in eenzelfde huisje verblijven, zullen we twee verschillende onderzoeken voeren. Cianca en Maurane werken samen aan een prachtig project in de binnenstad van Paramaribo, Siel zal haar eigen weg zoeken en onderzoek voeren in verschillende stafdorpen verdeeld over Suriname.

Het onderzoek van Cianca en Maurane concentreert zich op de historische binnenstad van Paramaribo. Concreet onderzoeken we twee panden die in het bezit zijn van het Bisdom van Paramaribo, beide gesitueerd op de Henck Arronstraat. Ze vallen binnen de de door UNESCO beschermde zone in Paramaribo. Het eerste pand is een negentiende-eeuws klooster met een modernistische kapel naar ontwerp van Peter Nagel. Daarnaast onderzoeken we een internaatsgebouw uit de 20ste eeuw. Beide panden zijn komen leeg te staan en zouden een nieuwe functie kunnen krijgen.


Ons doel is om voor deze panden een volledig bouwhistorisch onderzoek uit te voeren. Op basis hiervan willen we een restauratievoorstel formuleren en ideeën voor een herbestemming uitwerken. Maurane met haar historische achtergrond en Cianca met haar vooropleiding als interieurarchitecte vullen elkaar perfect aan voor dit onderzoek.


Siel's onderzoek bestaat uit een vergelijkende en typologische studie van stafdorpen in Suriname. Staf-wat? Stafdorpen of maatschappijsteden zijn dorpen, gerelateerd aan (industriële) activiteiten, waarbij alle (nuts)voorzieningen en faciliteiten door het bedrijf voorzien werden. Denk voornamelijk aan woningen, maar eveneens de mogelijkheid tot ontspanning zoals een gemeenschappelijk zwembad, een tennisbaan...


Echter zijn vele van deze dorpen verloederd en bedreigd met afbraak, een historische en architecturale studie is hier dus zeker meer dan welkom. Tijdens mijn onderzoek zal ik me voornamelijk focussen op het stafdorp 'Billiton' gelegen in Onverdacht. Een waardebepaling, typologie en herbestemming van dit stafdorp zijn een absolute must. Dankzij voorgaande studies op het stafdorp gelegen in Moengo - door studenten aan de Universiteit van Antwerpen - heb ik een mooie basis voor het vergelijkend onderzoek. Daarbovenop kan een vergelijking met stafdorpen in uitheemse context (oa. Indonesië, Amerika...) meer informatie bieden over onder meer de ontstaanscontext van dergelijke dorpen.


Hopelijk hebben jullie nu een idee van waar ons onderzoek - die wij negen weken lang in situ gaan voeren - over gaat. Indien jullie nog vragen hebben of meer willen weten, kunnen jullie ons steeds contacteren!


120 weergaven2 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page