top of page
Zoeken
  • Foto van schrijveryentlwulteputte

Op de berg van Fred!




Vorige donderdag vertrokken we op een drie – daags avontuur, eindelijk nog eens de natuur in! Dit konden we allemaal wel gebruiken. Het zal jullie ongetwijfeld deugd doen te horen dat wij (jullie dierbare vrienden en familie) flinke, ijverige studenten zijn, die op onderzoekvlak al bergen hebben verzet! Om al dit harde werk te compenseren, konden we niet wachten om (letterlijk) onze hoofden nog eens te legen en ons volledig over te geven aan de puurheid van de Surinaamse jungle.


We vertrokken donderdag in de vroegte aan onze 4u durende rit naar het Binnenland. We deden enkele tussenstops, waaronder eentje in de Warhung van Paranam. Hier verkopen ze dé beste Bakabana’s*! Geluksmomentje numero 1! Hierna werd de tocht hervat, en kwamen we in een omgeving terecht waar ons mobielbereik stilletjes aan af nam, terwijl de groene natuur de overhand kreeg, heerlijk! Toen we eindelijk aan het basiskamp aankwamen, wachtte er al een heerlijke lunch op ons. Rijst, kip en groensels, mmmmm! Na de lunch kregen we nog wat de tijd te ‘aklimatiseren’, en onze bagage jungle-track-ready te maken. Om 15u begonnen we aan ons avontuur! Het beloofde een uitdagende wandeling te worden.





Na een korte autorit tot aan de voet van de berg, begonnen we aan onze wandeling. Het was een tocht met pieken en dalen (letterlijk), zweet, stijle hellingen, nog eens zweet en het gezelschap van miljoenen (al dan niet zichtbare) dieren. De jungle- bewoners lieten zich minder zien dan we hadden verwacht, maar we troostten onszelf met de gedachten dat ze er sowieso wel waren, en dat ze ons waarschijnlijk eerder zagen dan wij hun. Op de terugweg hopelijk beter! Boven op de berg aangekomen, was het zicht adembenemend. Tot in de verste verte werden we omringd door de groene jungle. Dit zicht kreeg ons allemaal, geloof het of niet: allemaal, wel eventjes stil. Nog rood van de inspanning en druipend van het zweet, genoten we van het weidse uitzicht en de prachtige wonderen van de natuur. Onze trip was nu al geslaagd!





De nacht brachten we door in hangmatten op de top van de berg. Er was een klein kamp opgesteld met een toilet, keuken en shelters met hangmatten onder. Na ons een beetje (een ieniemienie beetje, geen stromend water) opgefrist te hebben en met een heerlijk deugddoend avondmaal achter onze kiezen, zetten we onszelf terug op het uitkijkpunt om te genieten van de sterrenhemel die zich voor ons had geopenbaard.


Om 6u de volgende ochtend begon de jungle wakker te worden. Vanop de uitkijkpunten kon je de prachtige zonsopgang en het ontwaken van de jungle van op de eerste rij meemaken. Na een korte photoshoot op de berg, ontbijt en spelletje machiavelli begonnen we aan onze terugtocht naar beneden. Elke helling van de vorige dag, werd een daling, heerlijk! We spotte 2 cappucijnaapjes en een neusbeer!







Terug in het kamp aangekomen, hadden we alle vrijheid. We konden ons douchen, genieten van een plonsje in de kreek, een dutje doen, boekje lezen,.. helemaal tot rust komen! In de late namiddag hielpen Siel en Yentl met de voorbereidingen van het avondeten en leerden ze zelf Bakabana’s te maken!! Hun weekend en hele reis kon niet meer stuk!! Zeker omdat ze ook gewoon eeeeeecht heel lekker waren. Na het avondeten maakten we nog een wandeling in de jungle. Het was ondertussen al donker, waardoor de nachtdieren ontwaakten en zich de jungle eigen maakten. Cianca spotte een rode slang, en we zagen parende libellen, niet zo kleine spinnen en een vogelspin-hol. Terug in het kamp werd de avond afgesloten met nog een rustig spelletje machiavelli of een boek. Moe maar voldaan kropen we allemaal ons bedje in.


We werden gewekt door de geur van het ontbijt, en wat voor een! Wauw! Bernhard de kok had zich uitgesloofd, en hoe! Er lagen vers gesneden fruit, vers gemaakte donuts, vers gebakken brood, lekkere pannenkoeken en net-uit-de-oven kaneelrollen op ons te wachten! Het resultaat: allemaal teveel gegeten. Met onze volle buik begonnen we aan een kort tripje door de jungle. Dezelfde trip die we de avond ervoor in het donker deden, om zo andere dieren te kunnen spotten! We zagen enkele aapjes, en hoorden meer dieren dan ooit te voren! Zoals de ‘bospolitie’, een vogel met een roep zoals dat van een alarm. Na de wandeling trokken we ons zwemgerief terug aan en rustten we uit in het deugddoende frisse water van de kreek. Je kon ook vissen, en Sarah slaagde er zelfs in 2 vissen te vangen! Het was een rustige middag, we aten op ons gemak onze lunch op, en konden erna nog wat ontspannen in het water met een boekje, voor we in de late namiddag aan onze terugtocht begonnen. Eens terug in Paramaribo aangekomen, waren we zo moe, dat we binnen het uur allemaal in ons beddeke lagen en genoten van onze nachtrust. Wat. Een. Weekend.




Het deed deugd om er eventjes tussenuit te zijn en deel te kunnen uitmaken van de rust van het binnenland. We waren terug opgeladen om aan onze laatste werk-week te beginnen. Vanaf vrijdagnamiddag zit ons werk er hier op en kunnen we nog echt genieten van de laatste dagen in Suriname. Tot gauw liefste vrienden en familie, we zijn bijna terug thuis!





* Bakabana: gefrituurde banaan in een jasje van deeg, te vergelijken met onze bananenbeignets, maar dan stiekem nog beter.

105 weergaven2 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page